Opasnosti nepravilnog isključivanja Windows računala

By | 27 lipnja, 2020

winblows

Windows OS tijekom podizanja sustava otvara mnoštvo datoteka, a jedan dio njih, na žalost, stalno drži otvorenima tijekom svoga rada: čita ih i mijenja im sadržaj prema potrebi (ažurira ih). Da je doista tako možemo se sami osvjedočiti tako što pokušamo obrisati datoteku koja je otvorena, npr. neki Word dokument u kome radimo (neće nam uspjeti – to je naprosto loš način kako rade Windowsi). Naredbom gašenja računala, te se datoteke posljednji put ažuriraju ukoliko postoji potreba, te se konačno zatvaraju i pohranjuju na tvrdi disk računala.

Nestankom napajanja, bilo da je s namjerom (reset, vađenje kabla napajanja ili sl.) ili slučajno (nestankom električne energije zbog nevremena ili nekih radova na elektroenergetskoj mreži), taj se predviđeni proces ne može izvršiti. Rezultat toga može biti neki od sljedećih (ili više njih):

  • Korisnik može izgubiti (potencijalno važne i dragocjene) datoteke.
  • Neažurirane i nepravilno zatvorene datoteke Windows OS-a mogu postati prepreka za sljedeće dizanje sustava te OS može javiti da su neke datoteke oštećene (korumpirane) te da nije u mogućnosti podići sustav. Rezultat može biti nužnost reinstalacije Windowsa i korisničkih programa koji su na njemu instalirani.
  • Windows OS, nakon što je ažurirao i pozatvarao datoteke, tvrdom disku naređuje parkiranje glava za čitanje/pisanje, tj. ulazak u završetak rada – gašenje diska i računala. Tvrdi disk nepravilnim gašenjem uopće ne dobije takvu naredbu od OS-a ili je ne stigne izvršiti, jer je za to potrebno određeno vrijeme. Posljedica toga može biti fizičko oštećenje tvrdog diska (površine ploča ili glava za čitanje/pisanje) te posljedično i gubitak podataka, Windows OS-a i programa.

Napomena o tvrdim diskovima

Današnji tvrdi diskovi (SSD – engl. Solid State Disk) nemaju mehaničkih dijelova, te stoga ne može doći do njihova fizičkog oštećenja. No, i dalje može doći do oštećenja datoteka.

Druga vrsta današnjih tvrdih diskova (PATA ili SATA) najčešće imaju dovoljno priručne memorije i dovoljno kapaciteta električne energije da je mogućnost fizičkog oštećenja minimalna.

Napomena o oštećenim datotekama

Potencijalno oštećene datoteke koje nose posebnu opasnost su datoteke koje čine Windows Registry, o kome će biti više riječi u nekom drugom postu.

Category: ICT