Registry (kod Windows OS-a)

By | 27 lipnja, 2020

Registry ili registar (registrator) je tekstna baza podataka koja sadrži manje ili više važne podatke/zapise vezane uz rad Windows operacijskog sustava. Jedna od funkcija tih zapisa je onemogućavanje kopiranja instaliranog programa s instaliranog na neko drugo računalo. Druga je funkcionalnost ta da operacijski sustav u njemu pronalazi podatke koji su mu u nekom trenutku potrebni za rad. Primjerice, kliknemo li dva puta na *.doc datoteku, Windows OS će prvo u registru naći koji je program podrazumijevajuće zadužen za otvaranje takve vrste datoteke i gdje je smješten na tvrdom disku te će ga pozvati da otvori datoteku.

Registar – baza, nalazi se u nekoliko datoteka. Korištenjem računala, a posebno tijekom instalacije programa, u registar ulaze mnogobrojni zapisi, pri čemu su neki kriptirani, a drugi u obliku običnog teksta. Vremenom, registar postaje sve veći i veći. S obzirom da Windows OS stalno pretražuje i ažurira sadržaj registra, veći registar ima za posljedicu sporije i teže pronalaženje zapisa u njemu, te sve sporiji rad Windows OS-a. Da bi se tome koliko-toliko doskočilo, u Microsoftu su od inicijalne jedne datoteke kod prvih Windows OS-a, povećavali broj datoteka u kojima se registar nalazi, s tom logikom da će se manje datoteke lakše pretraživati. Primjerice, kod Windows XP-a, registar je smješten u sedam datoteka.

Pored vremenom sporijeg rada računala, posljedica postojanja registra je i sve sporije pokretanje operativnog sustava i potencijalna nestabilnost u njegovu radu. Maligni softver može u registru zapisati svoje automatsko pokretanje ili obrisati važne sistemske pozive ili spriječiti pokretanje antivirusne zaštite. Datoteke registra su, kao i mnoge druge datoteke Windows OS-a stalno otvorene i često se ažuriraju. Tek prilikom pravilnog isključivanja računala, te se datoteke posljednji put ažuriraju i zatvaraju. Ukoliko dođe do nepravilnog isključivanja računala, može doći do oštećenja datoteka koje čine registar ili do njihova nepravilnog zatvaranja ili do toga da one nisu bile ažurirane. To pak može uzrokjovati nestabilnost kod pokretanja Windows OS-a ili čak i nemogućnost da se Windowsi podignu.

Za uređivanje registra, može se koristiti program integriran u Windows OS, Registry Editor, no treba biti izuzetno oprezan, jer ovdje ne postoji mogućnost vraćanja starog sadržaja (Undo). Jednom promijenjeni zapis u registru odmah stupa na snagu.

Spomenimo na kraju da takav (loš) koncept ne postoji u drugim operacijskim sustavima.

Category: ICT