Web preglednici i (meta)pretraživači

By | 27 lipnja, 2020

StatCounter-browser-ww-monthly-200807-201401

Web preglednik je program kojim pregledavamo web stranice. Svi su današnji web preglednici besplatni, što nije oduvijek bilo tako. Neki najpoznatiji su Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome, Safari, … i ima ih preko stotinu koji se aktivno razvijaju/održavaju.

internet-browsers

Izvor (engl. source): http://www.worthofweb.com/blog/wp-content/uploads/2013/11/internet-browsers.png

Web pretraživači su web sjedišta sa jakom pozadinskom infrastrukturom (SW i HW) koja neprestano pregledava cijeli web, ažurira ključne riječi na stranicama koje posjeti, registrira nove domene i nove stranice posjećujući sve poveznice na koje naiđe. U svojoj bazi čuva ključne riječi vezane uz pojedine stranice, pa kada korisnik na unese neki upit, web pretraživač pregleda svoju bazu te korisniku vraća poveznice na stranice koje u sebi sadrže tražene ključne riječi. Ako bismo zamislili cjelokupni vidljivi web (jer postoji i mnogo veći – nevidljivi web), kao veliku knjigu, uloga web pretraživača je da toj knjizi koja se stalno mijenja, ažurira sadržaj, indekse slika i svega ostalog. Neki primjeri pretraživača su Google, Bing, Ask, Altavista, Yahoo, …

Web metapretraživači upite koje dobiju od korisnika prosljeđuju određenom broju drugih pretraživača, prikupljaju od njih rezultate, vlastitim algoritmima prerađuju i unaprijeđuju rezultate te ih prezentiraju korisnicima upita. Time korisnicima pružaju relevantnije rezultate pretraživanja. Naime, većina pretraživača na vrh rezultata stavlja plaćene oglašivače, a svi oglašivači se ne oglašuju na sve pretraživače. Nadalje, “više oči više vidi” pa tako i više pretraživača indeksira veći dio vidljivog weba.

Razlog zbog čega metapretraživače relativno slabo koristimo je taj što su osjetno sporiji: potrebno je određeno vrijeme da se upiti proslijede pretraživačima, zaprime odgovori, obrade se i rezultati prezentiraju korisniku. Poznatiji metapretraživači su IxQuick, DogPile, Mamma i MetaCrawler.

Razlikujemo čiste i hibridne metapretraživače. Oni prvi upite samo proslijeđuju pretraživačima i ne bave se indeksiranjem weba kao (standardni) pretraživači. Hibridni metapretraživači pored prosljeđivanja upita još dodatno indeksiraju web poput standardnih pretraživača. Isprobajte neke metapretraživače kada nikako ne možete naći ono što tražite na uobičajeni način.

Category: ICT